Zonneboiler in verschillende soorten

Mike avatar

Mike op 13-06-2014

Als men denkt aan zonne-energie dan wordt er meestal gedacht aan het opwekken van elektrische stroom via zonnepanelen. Maar dit is slechts een van de mogelijke toepassingen van zonne-energie. De energie van de zon kan ook worden gebruikt voor het verwarmen van water. Dit kan door gebruik te maken van een zonneboiler. Er zijn diverse typen zonneboilers. In dit artikel bespreken we er een aantal.

soorten zonneboilers

Soorten zonneboilers

Standaard zonneboiler
Een standaard zonneboiler beschikt over een los voorraadvat en een collector. In een gesloten circuit wordt de vloeistof van de collector rond gepompt. De door de zon verwarmde vloeistof geeft vervolgens via een warmtewisselaar zijn warmte aan het leidingwater af. Mocht het water nog niet op de juiste temperatuur zijn, dan wordt het naverwarmd door een combi-ketel.

Standaard zonneboilers zijn beschikbaar met terugloopsysteem maar ook zonder terugloopsysteem. Een terugloopsysteem zorgt ervoor dat wanneer het buiten te koud wordt het water uit de collector in een terugloopvat loopt zodat bevriezing van het water kan worden voorkomen. Er zijn ook standaard zonneboilers met antivries, in zo'n geval is een terugloopsysteem niet van belang.

Compacte zonneboiler
De compacte zonneboiler maakt gebruik van een voorraadvat waarbij de zonnecollector is geïntegreerd, waardoor er ruimte kan worden bespaard. De boiler is extra goed geïsoleerd omdat deze zich buiten bevind. Het dak van uw woning wordt door deze compacte zonneboiler iets zwaarder belast, maar dat zou over het algemeen geen probleem mogen zijn. De opslagcapaciteit van een compacte zonneboiler varieert tussen de 75 en 140 liter en is daarom het meest geschikt voor huishoudens die niet al te groot zijn.

CV-zonneboiler
Bij een CV-zonneboiler wordt niet de CV opgewarmd maar zorgt het CV water voor het bijverwarmen van het boilerwater. Dit is mogelijk doordat er door de boiler CV buizen heen lopen. In het voorradvat van de CV-zonneboiler is een extra warmtewisselaar geplaatst, die aan is gesloten op de CV-ketel. Hierdoor is er geen aparte naverwarming meer nodig. Het voordeel is dat er veel tapwater tegelijkertijd kan worden gebruikt omdat er direct kan worden getapt uit het voorraadvat.

Zonneboilercombi
De zonneboilercombi bestaat uit een grote CV-zonneboiler waarin een CV-brander of warmtepomp en een voorraadvat in zijn geïntegreerd. Naast het verwarmen van het water voor dagelijks gebruik, verwarmt u met deze boiler ook uw woning. Dit gebeurd natuurlijk in gescheiden circuits. De zonneboiler maakt gebruik van verschillende warmtewisselaars en werkt op ieder CV-systeem.

Bent u van plan een zonneboiler aan te schaffen?

Dan is het aan te raden om meerdere zonneboiler offertes aan te vragen en deze vervolgens met elkaar te vergelijken. Zo bent u in staat om eenvoudig te kiezen voor de zonneboiler die het best bij u past en daarnaast kunt u zo ook aanzienlijk in kosten besparen.


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!