Zonneboiler combiketel: Hoe werkt dat?

Mike avatar

Mike op 23-12-2015

Een zonneboiler combiketel is een hybride CV ketel die zeer efficiënt en energiezuinig uw woning verwarmt. Ontdek alle eigenschappen en voordelen van een zonneboiler combiketel in onderstaand artikel!

zonneboiler combi

Wat is een zonneboiler combiketel?

Een zonneboiler combiketel is een combinatie van een gewone Hoog Rendementsketel en een zonneboiler. Door de zon verwarm water wordt door het systeem gebruikt voor zowel tapwater, als het verwarmen van de woning. De CV ketel zal pas in werking worden gesteld wanneer de capaciteit tekort schiet en/of op hele duistere en koude dagen. Hierdoor is het systeem erg energiezuinig.

Een zonneboiler combiketel komt het best tot zijn recht wanneer hij gecombineerd wordt met vloer-, wand- of plafondverwarming. Deze functioneren namelijk perfect met 60 graden Celsius water als basis.

Hoe werkt een zonneboiler combiketel?

Zonder al teveel in te gaan op de technische werking van een zonneboiler combiketel kan gezegd worden dat het systeem niet erg moeilijk te doorgronden is. Zonnecollectoren vangen zonnestraling op via een absorber in de collector. Aan de achterkant van de absorber loopt vloeistof in een fijnmazig leidingwerk welke de warmte uit de absorber opneemt. De opgewarmde vloeistof wordt via een leiding naar een warmtewisselaar in de boiler gevoerd, waarna de warmtewisselaar de warmte overneemt en zorgt voor opwarming van het water wat is opgeslagen in de boiler. Wanneer u de warm water kraan opendraait zal het door de zon opgewarmde water daar naar toe worden getransporteerd. Veel meer dan dat is het niet.

Een zonneboiler combiketel kan dus op zeer energiezuinige wijze uw woning verwarmen, maar de voorwaarde hieraan is dat u gebruik maakt van speciale lage temperatuur radiatoren en/of vloer-, wand-, of plafondverwarming. Deze combinatie rendeert het beste vanwege de lage(re) temperaturen.

Hoe bepaal ik de capaciteit van de zonneboiler installatie?

Hoeveel capaciteit u nodig heeft is van een aantal factoren. Enkele factoren:

  • Het aantal personen binnen het huishouden
  • De snelheid waarmee het water moet worden geleverd
  • De eis aan de voorverwarming van de CV ketel leiding
  • De gewenste temperatuur

Een vakman kan u precies instrueren over de juiste zonneboiler combiketel voor uw situatie. Ga hier dan ook niet zelf mee aan de slag, maar schakel het vakmanschap van de expert in.

Het is dan goed om te weten dat de ene vakman de andere niet is. Onderling rekenen zijn verschillende tarieven voor dezelfde klus. Het is dan ook altijd aan te raden om meerdere vaklui met elkaar te vergelijken alvorens u een definitieve expert in de arm neemt.

Doorgaans levert deze vergelijking u een flinke besparing op de installatiekosten op, welke kan oplopen tot wel 40% van de totale kosten. Vergelijken loont dus altijd!


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!