De werking en installatie van een zonnneboiler

Mike avatar

Mike op 09-05-2014

Zonneboilers zijn een uitstekende manier om de gratis zonnewarmte te gebruiken om zo energiekosten te besparen. Naast dat je met een zonneboiler kunt zorgen voor warm water, kun je er ook je huis mee verwarmen. Een zonneboiler is een goede investering (zeker met de stijgende energieprijzen) die je op den duur terug verdient.

zonneboiler werking en installatie

De werking van een zonneboiler

Zonlicht wordt via een zonnecollector opgevangen en omgezet in warmte. Door middel van een vloeistof in de collector wordt de warmte via een buizensysteem naar een boiler geleid. De warmte wordt in de boiler opgeslagen en geeft deze vrij aan het leidingwater. Met een naverwarmer wordt de temperatuur van het water op gewenst niveau gebracht.

Wat is er nodig voor installatie?

Een complete zonneboiler installatie bestaat over het algemeen uit een zonnecollector, voorraadvat, regelinginstallatie (pomp), leidingen en een naverwarmer.

Collectoren zijn er in verschillende soorten. Bij het plaatsen van collectoren op het dak is de plaats waar deze wordt geplaatst van belang. Het is natuurlijk de bedoeling dat deze zo veel mogelijk zon kan opvangen. Over het algemeen wordt de meeste zon opgevangen bij een opstelling gericht tussen zuidoost en zuidwest en daarbij een hellingshoek tussen 20° en 60°. De collectoren kunne op hellende als op platte daken worden geplaatst. De beschikbare ruimte die minimaal aanwezig moet zijn is 3 m², en deze moet natuurlijk schaduwvrij zijn.

Het voorraadvat is goed geisoleerd zodat de warmte er langdurig in kan worden opgeslagen. Gemiddeld is zo’n voorraadvat 60cm in diameter en 150cm in hoogte en kan er 150 liter in worden opgeslagen.

De overige aansluitingen bevatten het koude en warme waterleidingnet voor het tapwater, en de aansluiting op het gas- en waterleidingnet voor CV-water. Deze zijn in de meeste gevallen al aanwezig bij een verbouwing of als een oude ketel wordt vervangen.

Zonneboilers vergelijken

Benieuwd naar wat het kost om een zonneboiler bij u te laten installeren? Vraag meerdere zonneboiler offertes aan en vergelijk! Op deze manier bent u verzekerd van de scherpste tarieven.


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!