Compacte zonneboiler, hoe zit het precies?

Mike avatar

Mike op 10-02-2016

Met een compacte zonneboiler kun je op jaarlijkse basis flink besparen op de energienota. In dit artikel gaan we dieper in op de werking van het compacte zonneboiler systeem en benoemen we de overige voordelen. Lees snel verder!

Compacte zonneboiler

Compacte zonneboiler

Een compacte zonneboiler systeem bestaat uit een zonnecollector en een boiler. Omdat beide systemen met elkaar geïntegreerd zijn heb je niet te maken met een aparte boiler. Het water wordt dan ook in de collector zelf al verwarmd. Er zijn met een compacte zonneboiler twee mogelijkheden: een zonnecollector met ingebouwde voorraadruimte of een collector met gekoppelde boiler-ruimte.

Logischerwijs heeft een compacte zonneboiler een beperkte opslagmogelijkheid, maar dit maakt het systeem uitermate bruikbaar in situaties wanneer men weinig ruimte tot de beschikking heeft of wanneer een kleine capaciteit volstaat (bijvoorbeeld bij een enkel- of tweepersoons huishouden).

Hoe werkt de compacte zonneboiler?

De werking van een compacte zonneboiler verschilt niet veel van 'normale' zonneboilers. De zonnecollectoren vangen zonlicht op via de ingebouwde absorber, waarna de warmte wordt doorgegeven aan het kraanwerk dat door een leidingwerk aan de achterzijde van de absorber loopt. Het opgewarmde water kan vervolgens worden doorgegeven aan de HR-ketel of direct worden afgetapt.

Voordelen van een compacte zonneboiler

Ten opzichte van een gewone zonneboiler heeft een compacte zonneboiler een aantal extra voordelen. Uiteraard bespaar je op de jaarlijkse energienota en ben je duurzaam bezig, maar de installatie van een compacte zonneboiler is minder complex en daardoor sneller gerealiseerd. Tevens is ook de investering minder fors dan bij overige zonneboiler systemen en heb je natuurlijk minder ruimte nodig om het systeem te herbergen.

Het enige echte grote nadeel wat benoemd kan worden is de beperkte capaciteit. Een compacte zonneboiler is simpelweg niet voor alle huishoudens geschikt, vooral niet voor grotere huishoudens. Een gezin met kinderen zal uit moeten kijken naar andere systemen met meer capaciteit.

Compacte zonneboiler systeem laten installeren

De meeste mensen zullen er voor kiezen om een compacte zonneboiler te laten installeren door een professional. Mocht jij bij deze groep mensen horen is het goed om te weten dat je óók op de installatie van de compacte zonneboiler al kunt besparen. Professionals hanteren namelijk uiteenlopende tarieven voor hun diensten en door meerdere vaklui met elkaar te vergelijken kies je gemakkelijker de voordeligste vakman. Vergelijk daarom altijd meerdere offertes van verschillende firma's voordat je een definitieve keuze maakt. De besparing die je hierdoor maakt loopt in sommige gevallen op tot wel 40% van de totale installatiekosten. Vergelijken loont dus altijd!


Laat een reactie achter, vinden we leuk!